K.I. Station Laura Kramp

Kunstmatige inseminatie

Voor het dekseizoen 2024 zal er gebruik gemaakt worden van kunstmatige inseminatie (K.I.) op K.I. Station Laura Kramp. K.I. gaat als volgt in zijn werk:

Het sperma van een dekhengst wordt gewonnen door de dekhengst op een fantoom te laten springen. Het sperma wordt geloosd in een kunstschede en opgevangen in een voorverwarmde beker. Het sperma wordt vervolgens beoordeeld op de kwaliteit o.a. concentratie, motiliteit, volume en morfologie. Het sperma wordt daarna verwerkt door een verdunner (voedingsbron) toe te voegen en het sperma te verdelen in buisjes. Vervolgens wordt het sperma gecentrifugeerd om zo de houdbaarheid te vergroten.

Wanneer een merrie hengstig is zal er door middel van schouwen en echografie gekeken worden naar de ontwikkeling van de follikels (blaasje waar de eicel in zit). Indien een merrie zich op het juiste moment van de cyclus bevindt, dus wanneer de eisprong aanbreekt, zal de merrie op professionele wijze geïnsemineerd worden met het sperma. De inseminatie werkt als volgt: de merrie wordt voor aanvang van de inseminatie goed schoongemaakt zodat er geen vuil in de baarmoeder van de merrie kan komen. Vervolgens zal door middel van een steriele pipet het sperma ingebracht worden in de baarmoeder van de merrie. Dit om het sperma zo dicht mogelijk bij de eisprong te laten komen. Het is van belang dat er schoon en indien mogelijk steriel gewerkt wordt.

Waarom gebruiken wij kunstmatige inseminatie?

Kunstmatige inseminatie heeft een aantal zeer belangrijke voordelen, namelijk:
– Veiliger en hygiënischer voor de merrie en hengst (geen verwondingen, ziekten en infecties);
– Dekhengsten kunnen meerdere merries bedienen met één sprong;
– Sperma kan over een grote afstand vervoerd worden;
– De cyclus van de merrie is bekend en kan nauwkeurig begeleid worden;
– Dierwelzijn wordt verhoogd.

De hengsten die ingezet worden middels K.I. hier op ons station zijn:

Pochettino van Liquenda 
Vanity van de Buxushof
Krim van de Zandkamp
Ieme van Nieuwen Ampsen 
Koen van de Zuid Caroline 

Gebruikelijke dekvoorwaarden zijn van toepassing.

Het verzenden van vers sperma van onze hengsten binnen Nederland is ook mogelijk ! 

Voor vragen of meer informatie kunt u contact op nemen met ons.